11 Negara yang tak mempunyai Cukai Pendapatan 

Di dalam dunia terdapat negara yang membuatkan mereka kaya menerusi minyak atau kewangan luar pesisir, dan ia  bukanlah bergantung daripada cukai pendapatan. Terdapat 11 negara yang tidak mengenakan cukai pendapatan di negara mereka. Malah negara-negara tersebut terus maju dan kaya.

QATAR


Qatar adalah negara yang sangat kaya oleh GDP per kapita. Mereka harus berterima kasih kepada pendapatan gas dan minyak. Mereka tidak dikenakan cukai keatas pendapatan individu.

OMAN


Walaupun tidak dikenakan cukai terhadap pendapatan individu atau cukai keuntungan modal di Oman, rakyat di dalam negara yang kaya dengan minyak itu perlu menyumbangkan kearah faedah keselamatan sosial.

UNITE ARAB EMIRATES


Negara kaya dengan minyak,UAE adalah salah satu negara yang mempunyai pendapatan per kapita paling tinggi di dunia. Di sana tidak dikenakan cukai pendapatan individu dan cukai keuntungan modal.

SAUDI ARABIA


Saudi Arabia adalah no 1 pengimpot minyak di dunia, tidak mengenakan cukai pendapatan individu tetapi perlu membuat bayaran keselamatan sosial dan cukai modal keuntungan yang dikenakan.

BAHRAIN


Bahrain tidak mempunyai cukai pendapatan individu. Bagaimanapun, rakyat perlu membayar 7% dari pendapatan untuk keselamatan sosial manakala penduduk imigrasi perlu membayar 1%. Mereka juga ada cukai keatas rumah sewa dan duti stem untuk pertukaran hartanah.
KUWAIT


Kuwait adalah salah satu negara yang juga tanpa cukai pendapatan tetapi mereka perlu menyumbangkan kepada keselamatan sosial.

BERMUDA


Salah satu negara yang mempunyai kekayaan, Bermuda , hub kewangan luar pesisir dan terkenal dengan tempat perlancongan, tidak mempunyai cukai pendapatan individu. Bagaimanapun, pulau itu yang mana salah satu daripada baki luar wilayah British adalah satu daripada tempat paling mahal di dunia untuk tinggal dan penduduk perlu bayar cukai gaji, keselamatan sosial, dan pelbagai duti pada 25%.

CAYMAN ISLAND


Cayman Island salah satu yang kita tahu pusat kewangan luar pesisir dan wilayah luar British,  yang menarik kekayaan dari pantainya, berterima kasih disebabkan 0 cukai pendapatan individu dan keuntungan modal. Mereka tidak wajib menyumbangkan kepada keselamatan sosial. Bagaimanapun, duti impot di kenakan dalam lingkungan 25%.

BAHAMAS


Bahamas bergantung kepada perlancongan dan pembankan luar pesisir. Walapun tidak mempunyai cukai pendapatan, mereka ada duti impot , insuran nasional dan cukai  harta.

MONACO


Monaco adalah tempat penduduk imigrasi yang tidak dikenakan cukai pendapatan (melainkan kamu adalah orang Perancis), diwarisi atau kaya. Ia adalah pusat yang mempunyai kepadatan jutawan yang tinggi di dunia.

HONG KONG


Tiada cukai pendapatan dan cukai keuntungan modal di Hong Kong tetapi cukai ke atas gaji di bayar, termasuk juga keuntungan bisnes dan cukai pendapatan sewa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: